top of page

Postanite član Društva Novita in s tem podprite prizadevanja Društva. Član društva lahko postane vsak, ki izpolni pristopno izjavo, se zaveže, da bo deloval v skladu s Statutom društva in plačeval članarino. Če se v društvo včlani mladoletna oseba od 7. do dopolnjenega 15. leta starosti ali oseba, ki nima poslovne sposobnosti, pred njenim vstopom v društvo podpiše pristopno izjavo njen zakoniti zastopnik.

Članarina:

• zaposleni 20€

• brezposelne osebe, dijaki in študenti 10€

• otroci do 15. leta brezplačno

• pravne osebe 50€.

Del statuta, ki govori o članstvu

9. člen

Društvo ima redne in častne člane.

Članstvo v društvu je prostovoljno. Kdor želi postati član izpolni pristopno izjavo, se zaveže, da bo deloval v skladu s Statutom društva in plačeval članarino. S tem postane redni član društva. Pod enakimi pogoji lahko postane član tudi tuj državljan. Članstvo potrdi Upravni odbor pisno po navadni ali elektronski pošti.

Če se v društvo včlani mladoletna oseba od 7. do dopolnjenega 15. leta starosti ali oseba, ki nima poslovne sposobnosti, pred njenim vstopom v društvo podpiše pristopno izjavo njen zakoniti zastopnik. Ti člani ne volijo in ne morejo biti izvoljeni v organe društva.

Aktivni član je član društva od 15. leta starosti dalje, če aktivno deluje izvajanju nalog društva.

Član plača članarino, ki jo za vsako koledarsko leto določi Upravni odbor in potrdi Zbor članov.

Član, ki želi izstopiti iz Društva je dolžan podati izstopno izjavo v pisni obliki najmanj trideset (30) dni pred rokom plačila članarine. V nasprotnem primeru je dolžan plačati članarino.

O članih društva se vodi evidenca, ki vsebuje naslednje osebne podatke: ime in priimek, datum rojstva, naslov stalnega in/ali začasnega bivališča, telefonsko številko, elektronski naslov, datum včlanitve v Društvo.

10. člen

Častni član Društva lahko postane fizična ali pravna oseba, ki je s svojim strokovnim znanjem oz. osebnim prizadevanjem pomagala Društvu pri njegovem neposrednem delu.

Društvo jih imenuje na Zboru članov. Če častni član ni član Društva, nima pravice odločanja. Častni člani ne plačujejo članarine.

11. člen

Pravice članov Društva:

• Da volijo in so izvoljeni v organe Društva.

• Da aktivno sodelujejo pri aktivnostih in posameznih projektih Društva.

• Da so obveščeni o delu Društva.

• Da se javno deklarirajo kot člani Društva.

• Se udeležujejo dogodkov, ki jih organizira Društvo.

• Pomagajo pridobivati sredstva za delovanje Društva.

12. člen

Dolžnosti članov Društva:

• Spoštujejo Statut in druge akte in sklepe Društva.

• Da redno plačujejo članarino, kot jo določi Upravni odbor.

• Uresničujejo naloge Društva.

• Vestno in odgovorno izvajajo projekte, dejavnosti in promocijo društva.

• Da varujejo ugled Društva.

• Skrbijo za prepoznavnost Društva doma in po svetu.

• Da prenašajo svoje znanje in izkušnje na mlajše člane Društva.

13. člen

Članstvo v Društvu preneha:

• Z izstopom, o čemer se pisno obvesti Upravni odbor.

• Z izključitvijo, če član po šestih mesecih po izdaji zadnje položnice za plačilo članarine le-te ne poravna, na podlagi odločbe Disciplinske komisije zaradi hujše kršitve pravil Društva ali zaradi kršitve ugleda Društva. Izključena oseba ima pravico do pritožbe na Zbor članov. Sklep Zbora članov je dokončen.

• S prenehanjem delovanja Društva.

• S smrtjo.

Vse o članstvu